Intergalactic




                                                  


Hello peeps!! 
Its been a long time since my blog has been updated.The last one was before i got my spm result ..haha the problem that i lamented (so immatured me) my life in high school and yada-yada.And now i am 19 already feeling so old though even the makcik2 in my hometown still asking me 'Tahun ni exam PT3 ke?' arghh the best moment ever because i feel like i can beat Rozita Che Wan because of my awet muda.For me being 19 has always been underrated.Come to think of it,it's somewhat absurd how the number 18 had always been so significant , as it was always planyed in our heads that 18 is a year of self-liberation.Then how 20 is also yet another compelling point as it's the year of not-being-a-teenager anymore AKA adulthood.The year 19,which is the brief transition between teenager and adulthood,has never really been more momentous in person's life.That being said,I am determined to make this year yet another milestone in my life.

I would really want to achieve more than what I had before.So that soon,you know,whenever I look back on my 19-year-old-self,I would be able to carve a smile of satisfaction on my face InsyaAllah.There are so many events that I look forward 
to this year.I hope to be more adventurous and spontaneous, instead of having it all planned out like had always been for me.I wish to get more times in the future that I get to experience triumphs,despite having to go through some daunting times.In the end ,I wont remember those times I fell,I would only reflect back on those times I felt elated beyond anything else.

And this time around I was surrounded by amazing people ,my friends my classmate  and my housemate.Another few weeks left till my foundation programme ended and I am not sure where I am destined to be after this.Here I want to thanks to all my friends who is always be there beside me through my ups and downs through my hell and my high water.Foundation year is so stressed out but great I have my awesome friends around me.Whatever it is this 2017 is another year of being quirky,lame me (haha). Here's to another year full of of laughters and excitements.Here's to another year of self appreciation.Here's to another year of gratitude.Here's to another year of love. I am blessed to be in TD2 where i felt i really belongs with them ,where I can be my ownself without worrying to be a hypocryte person. I want to describe my classmate so that you can see how awesome they are !!

HERE THE LIST GOES (sorry for the mixing of language)

1-Sabrina 
Sab is the very first person i met during the registration day. I dont know but i am really talkative to greet people on that day being a chirpy person is lol sometimes.And guess what Sab is also my roommate and my classmate.Sab is a really caring person and a very talkative person.Sab dia punya tahap hibernasi dia tu kadang2 kalah polar bear.(well u know what i mean ) hikss jkjk haha..Sab peminat tegar drama korea that no one can beat her for the obsession (sorry sab haha).Additional info:muka sab mcm adik ustaz nasir (omgg) 

2-Afiqah
Afiqah AKA feeq .Feeq seorang yang sangat rajin semua tuto tak pernah lupa untuk dibuatnya.She has a very special eating habit that no one can guess lol haha..Rumah feeq terletak betul2 belakang apartment pandan (tetiba ja).Paling best pasal feeq dia suka genre music yang sama dengan aku.Feeq pun tgok cite korea tau.Feeq ni selalu jugak belanja orang kerana duitnya jarang sekali dibazirkan. Feeq belakangan ini agak menakutkan kerana dia pernah membisikkan 'saranghae' di telinga sab.

3-Afifah 
Afifah AKA Pip. Pip ni seorang yang sangat rajin jugak.Dia seorang yang sangat gemar sekali mengucing bersama2 dengan sab dan feeq.Tidak lupa dia jugak mempunyai perut stokin yang mampu membuatkannya menjadi tidak keruan apabila nampak makanan.Seorang yang sangat observant dan spy dalam diam.Peminat tegar Luhan masyaAllah hanya tuhan yang tahu.Pip jugak termasuk dalam golongan orang yang sangat annoying.Wan mahora bertauliah tau ni hikss

4-Fatin Ain 
Ain merupakan orang yang sangat kemas aku jeles tengok dia.Tgok je cara dia buat garisan pun cermat Ya tuhan.Ain jugak sangat kreatif dan pandai menjahit tau. Ain nampak senyap pada mulanya tetapi itu hanyalah mainan realiti kerana Ain sangatlah banyak cakap dan selalu buat lawak spontan. She is my wife in the roleplay tau..Hikss..Ain sangat sayangkan kucing.

5-Amni
Amni ni  yang sangat banyak cakap.Suka shopping baju.Benda yang paling aku tak boleh tahan bila dia cakap laju kelantan and end up aku tak faham she was like ohh and ulang balik apa yang dia cuba cakapkan.Meni jugak seorang yang pandai buat lawak dalam diam je tau.Meni jugak seorang yang sangat rajin menyiapkan tuto.Meni dan Ain bagaikan belangkas.Aku pernah buat jenayah dengan meni masa dekat makmal biarlah menjadi rahsia yang disemat rapi hahaha

6-Fatin Adiba aka Debo 
Debo jug seorang yang sangat rajin dan tulisan dia masyaAllah kemas.Seorang yang tiap2 minggu balik ke rumahnya (jeles tau). Botol air aku sama dengan dia apakah kekimian ini lol.Debo ni housemate meni.Debo kalau present kat depan muka belagak habis tau hahaha 

7-Basmah aka my yeobo 
Yeobo aku ni sangatla gila-gila perangai.Seorang yang boleh buat geng kalau nak mengucing sesapa.Gila2  pun hafizah ni..MasyaAllah my yeobo.Basmah jugak antara orang yang paling awal aku kenal dekat tamhidi ni (yeobo ingat x msa dekat klinik) msa first time aku selalu keliru basmah dengan mcyah yeah aku sorang yang sangat susah nak ingat nama orang.Tak pernah kering gusi kalau dengan basmah ni.Thanks for the kitkat yeobo hehe.Basmah ni razia td2 tau haha 

8-Mcyah 
Mcyah hipster gila en dri Aliah Balqis kot.Seorang yang sangat tak berkira tambah2 waktu beli barang roleplay.Seorang yang bertanggungjawab dan bagi aku mcyah seorang yang sangat boleh buat kerja dan sporting habis.Sekepala dengan yeobo aku ni.Kelantan dia fuh fuh tau .Bakat mcyah terserlah ketika berlakon roleplay menjadi seorang ayah yg tempang sesapa nak hire bolehla pm tepi

9-Maisarah 
Seorang yang nampak pendiam tapi annoying jugak sebenarnya.Seorang yang sangat lembut dan sopan gadis melayu terakhir la kateko.Hafizah jugak ni.Nickname dia aghah .I dont know but i love to see her eyes..serius hahah 

10-Nusaibah 
Saibah sangatla sopan kalau aku duk dengan dia bagai langit dan kerak bumi tau.Hafizah jugak ni.Dia cakap pun sopan..Kalau aku jadi laki dah lama aku cup saibah ni jadi bini heheh

11-Anis Zaidi
Anis ni putih melepak deboom deboom.Kelantan jugak ni,suka dengar dia cakap kelantan walaupun kadang2 aku tak faham.Nampak pendiam tapi sebenrnya banyak cakap jugak.Anis berlakon jadi mahsuri masyaAllah sangatla sopann.

12-Umairah 
My fellow utarian.Labmate aku masa sem 1.Maira ni sangat baik dan pelat kedah dia sngatlah deboom deboom.Rumah dia bawah aku je.Maira ni banyak jgak buat jenayah dengan aku dekat lab msa sem 1 especially result exp.

13-Anis Salbiana
Anis ni pun tergolong dalam golongan gadis melayu terakhir jugak.Lembut je dia cakap.Sopan sangat pijak semut tak mati tau.Aku pernah jumpa dia dekat kampung Perlis waktu cuti hri tu.Excited kite tau. hehe

14-Alya
Alya ni seorang yang sangat pendiam.Aku nak cakap dengan dia pun kena bahsakan kami sebab baik sangat.Baik2 pun isteri firaun ni hehe jkjk..Aku selalu nmpk dia mcm cikgu2 ntah kenapa haha 

15-Ainul 
Ainul orang ganu.Ainul pun bagi aku seorang pendiam.Ainul ni tinggi orangnya tau.Ainul ni baik je tau gadis melayu jugak nih 

16-Nabihah 
Penolong rep kelas ni.Bihah ada black belt tau taekwondo.Kalau ckap mesti intonasi dia tu power.Seorang yang sangat bertanggungjwab dalam hal ehwal kelas.Bihahh selalu bersmule.Kepala dia pun gila2 jugak ni 

17-Fatin Najwa
Bagaikan belangkas dengan bihah.Bagi aku dia seorang yang pendiam jugak.But i like the way she spoke sebab sepatah2 je dia cakap.Hehe.Pembekal coklat yang berjaya dah sekarang ni 

18-Farihah
Pakai braces.Labmate aku.Laju gila kalau buat kerja hehe..Bi dia power kalau cakap.Dia bhasakan dirinya sebagai kite tau.Sweet gitu loh.Ni pun selalu balik tiap2 minggu 

19- Najihah Abdullah 
She has the same name as mine pastu bila ada orang panggil gee dua2 kalih.Tauke Topup yang sangat berjaya tau.Belangkas dengan Farihah

20-Syazzaini
Syaz tak banyak sangat cakap dalam kelas tapi sporting je dengan dia.Orang utara jugak same with me 

21-Nasuha
Suha ni hafizah tau.Mempunyai suara yang kuat hehe boleh jadi komander kawad tau.Suha ni suka mengusik orang tapi sangat baik hati.Suha jugak nampak pendiam tapi semua itu dusta belaka

22-Nadia
Nadia seorang yang sangat rajin tau.Nadia ni suka gila dengan triplet tau.Seorang yang banyak cakap jugak nadia ni.Sekepala jugak dengan aku hehe

23-Ihsan
Class rep ni.Ihsan ni nampak pendiam tapi annoying dia macam nak arwah.Nampak baik en tapi itu semua dusta.Selalu panggil nama aku dekat depan sedangkan dia lupa ada hari pembalasan yang bakal menyusul.Plus ihsan ni sebenarnya kicap jadian.


24-Abu 
Seorang yang pendiam.Orang utara jugak ni.Pro maths tau haha...Selalu yakin je kalau datang kelas lambat.Abu ni baik je orang dia tak seperti rakan-rakan lelaki yang lain

25-Asyraf
Ni lagi seorang makhluk yang annoying dia tahap aku rasa nak lenyek dia guna bulldozer tapi dosa bunuh orang tu besar.Aku sedar itu.Acap ni muda setahun tapi dia tidak menghormati senior2nya di dalam kelas.Tak sedar diri sikit si acap ni .Tere bi jugak.Orang utara tapi aku syak dia dah murtad dari kedah sebab dia x cakap langsung pelat kedah


26-Najiha 
Just ordinary me  


And thanks for reading haha sorry if i have offended you guys.This is just from my observation hahah lol 

stellar


Assalamualaikum. Hey peeps!  SPM has ended with paper Biology and somehow im not really glad to call me myself  as a school leaver. Actually I have been planning to write this POST even before my SPM. And so welcome to Najiha’s Great School Discovery!

People always  tell me "you'll miss high school" or "high school is the most fun part of your life" yada yada. I'm not saying that I dont agree with that. Since the beginning, I've always believed that school is like a roller coaster ride. When it starts, you want so badly for it to end. But when it ends, you're dying to go for another ride. That's school. However, when most of us want to start it again, they actually dont mean the school entirely. They only want to see their friends & just spend time with their peers. They're not referring to homework & class. Am I right?

I'm starting to have that soft spot for Irshad actually deep deep down somewhere in this little fragile heart of mine. I know I'll be missing everyone when they're gone. After all, it's the nature of humans to value the things they have only after they've lost them. It's sad, really.  Irshad taught me many things. To be honest I treasured all the tarbiah things, usrah, ikhtilat and yada yada. Only Irshadian knew how it felt when you are outside of school and you felt really grateful because Allah chose you to be here in Irshad. Irshad created a boundary for us from the outside world that is fulled with challenges. I always thought to myself how I will survive if im not here.

Allah is the best planner after all. After my UPSR result, I really want to go to MRSM, SBP and all those elite schools. But Irshad called me first. I really didn’t want to go here at first. But my dad said you should give a try. Who knows what is in the future, right? I started my first day of  form 1  at Irshad with not really good starting after all. I still remember I got lost finding my class, 1 AZ-ZAHRAWI. What a shameful moment when I asked a boy yeah and he actually was also finding 1 AZ-ZAHRAWI but he didn’t reply me as if im an alien. Well it’s a norm in sekolah agama. Day by day went smoothly and Alhamdulillah I met many wonderful people at the school.  Starting from my very first friend, Atiqah. And yeah Tiq I miss you if you are reading this. I met wonderful friends and heres the list ( Fatin,Ida,Iffah, Wani,Maira,Mizah and Tiqah together with Aman ) and we called ourself as Nerdies. They are my second family tho.

I missed all those moments after PMR. We played RUNNING MAN in the school after Usrah. We played KILLER, CI KU PANG at the back of class. All those Bicara Berirama things. Of how kita satu kelas worked together even the boys selalu buat tak tahu sebab diaorang ada dunia sendiri. I missed all the things bila cikgu marah then kita backup sesama sendiri sebab tak nak  kawan kita kena marah. Honestly my life in Irshad revolved with the same people.Orang yang sama every year. Starting dari 2AF then kekal sampai 3AZ. Tbh 3AZ is the best class ever even kelas kita terpinggir sebab jauh dari kelas form3 yang lain. I missed the moment kita buat kerja kayu sesame belakang bengkel KH. Moment tengok movie sesama after PMR dekat Starlight. Moment dengar stories Teacher Lila dekat kelas. Moment dekat Kuala Sepetang. Moment bilik kita banjir sebab paip bocor.  3AZ is the best year sebab my whole class dapat straight 9 As in PMR. Ahh.. I forgot to tell about how my whole class entering Pertandingan Bicara Berirama. I still remember when the battle day came all of us forgot the script because we were very buy with our PMR back then so that we didn’t really focusing on that competition. The funniest moment is that we forgot the script on the stage.Hahaha..Luckily our conductor, Baan was there to save us. He kept miming the script in front all of us. And guess what we did won the first place.How unbelievable!

Ahh guys,, I miss all of these things. Menginjak ke form 4. This year a little bit busy sebab all my classmates terlibat pertandingan here and there and yada yada. Jadi fasi blabla. I still remembered that moment when our Physics teacher, Tc Maheran organised a competition between my classmates after our PAT. A competition to make I don’t really know what to call it but its like making a floating lantern. Ahh,..funny moments it was. How we struggled to make it fly and at last all our lantern burned! We just laughed and laughed at the field… 

The year went so fast and without realising we already in form 5. We were very very very busy this year because of SPM. Trying so hard to achieve 11A’S and our teachers kept reminding us about the school GPS 1.99 .  Sure it was pretty tough but im sure my batch can do it!

And sebab ada permintaan untuk describe my classmates so here it goes :

1.       Jawwad- Jawwad ni class president for three years in a row kot! Jawwad ni aku rasa lawak dia kadang2 unexpected. Dia diam jer dalam kelas tapi aku syak dalam diam dia duk buli nad pi cari cikgu tanya tusyen ada ke tak and etc etc. Tapi macam mana pun dia ni class president yang bertanggungjawab hiks

2.       Zuljalil-  Zul ni memang macam kembar Jawwad sebab aku tengok diorang selalu berdua, dalam kelas duduk sebelah-sebelah pulak tu. Zul ni pro bahasa. Aku syak masa kecik-kecik dia telan kamus bahasa Arab sebab pro gila barab dah la cakap arab laju macam ayaq (penangite detected). Debat barab tu celah jari ja . Zul ni jenis kalut sikit and setiap kali ada presentation dalam kelas mesti dia paling banyak cakap. Satu lagi Zul gelak sopan kot ^^

3.       Amir Syafiq –Terkejut aku masa tengok dia masuk pantun. Pro duh. Amir jenis pendiam tak banyak cakap and aku selalu perasan kalau dalam kelas dia buat comeback ( I mean dia cakap apa-apa ka) jadi awkward terus dalam kelas ^^. Pro debat barab gak ni

4.       Syahir- Syahir ni baik pijak semut tak mati. Pro barab gak. Dia yang bertanggungjawab cakap thank you teacher lepas habis kelas. Dia selalu buat lawak awkward duh dalam kelas plus dalam grup whatapp kelas

5.       Uwaiz- Ketua Pelajar. Responsible.Dikenali ramai. Geng Syahir nak buat lawak awkward. Charismatic.

6.       Zunnabhan- Tukang lawak dalam kelas. Walaupun aku rasa dia ni annoying macam nak mati tapi kelas sunyi duh kalau dia tak mai. Kalau masa presentation dia selalu bagi soalan yang buat orang rasa macam nak tikam dia on the spot. Cakap banyak.

7.       Naim- Pro addmaths dan seangkatn dengannya. Aku perasan kepekatan pelat penang dia memang superb ah. Suka tolong orang especially tolong jawab soalan adds

8.       Munir- Bendahari kelas. Pendiam. Tinggi nak arwah. Masa dah nak dekat SPM dia buat comeback dalam kelas and semua mesti automatic senyap bila dia cakap sth.

9.       Matden –Jiran aku masa dalam dewan exam. Character dia tu macam tak dapat nak dianalisis. Kalau dia muncul dalam group whatsapp kelas macam angin duh. Jarang bercakap and au perasan dia selalu angguk ja bila orang cakap sth dengan dia

10.   Adam- Pro addmths gak nih. Adam cakap keyel kot! Dia buat presentation macam ahli politik tengah berhujah sebarkan propaganda. No kidding

11.   Amir fikri –Pro fizik. Dia selalu menyumbang makanan gak la dalam kelas. Tak berkira. Baik.

12.   Afif najmi – otak merapu gak nih tapi pro fizik. Dia ni macam unexpected. Banyak cakap.

13.   Nad – Nad ni pembantu jawwad. Sangat bertanggungjawab. Pendiam jer dalam kelas. Gadis melayu terakhir kateko. Suka tolong orang tak berkira. Cakap lemah lembut.

14.   Yasmin- Aku selalu terlepas panggil dia Yajid ( sorry duh) Aku rasa dia manusia paling bob dalam kelas. Selalu cakap benda yang bagi semua orang diam bila tengah rancak sembang. BOB betul. Gadis melayu seangkatan dengan nad gak nih

15.   Atikah- Seorang yang sangat bertanggungjawab. Pandai bercakap. Suka bagi nasihat. Atikah sangat bersifat kewanitaan. Sebut ja nama dia satu sekolah kenal dia. Nama glamour dia MEK hikss

16.   Ayreen- ayreen sangat lemah lembut. Dah la cakap kami hampa. So sweettt. Ayreen ni comel jer pakai braces. Pro maths and adds. Selalu rasa insecure

17.   Liyana- Peminat tegar anime. Liyana sangat innocent dan dia suka tanya soalan yang buat semua orang gelak. Tenang jer gaya dia

18.   Afifah- Paling berani tak mai sekolah. Rajin study. Keturunan Cina.

19.   Shamilah - Milah ni pun termasuk golongan gadis melayu terakhir gak. Baik suka tolong orang. Lembut je waktu dia bercakap. Ayu jee

20.   Azlyn- Azlyn ni genius pro semua subjek. Baik. Suka tolong orang. Tapi cepat gelabah dan kalut.
21.   Fia- minat gila dengan Paris aku pun tak tahu sebab apa. Baik. Dia presiden kelab chess duh. Ayu. Lemah lembut. Aku selalu pinjam Besta dia.

22.   Timi – manusia ni pun BOB gak. BOB nak arwah. Pro Barab. Alim Baik. Suka bagi nasihat. Timi selalu yakin kalau dia nak buat sth. Tulisan dia sangatlah yakin. Timi selalu buat lawak yang tidak dapat dijangka.

23.   Maira- Ayu gila. Sifat keibuan maira terserlah dalam setiap perkara. Pro Chemist. Lembut jer cakap. Selalu tolong orang. Tak pernah lupa bawak bekal tapi yang bagusnya tidak pernah lupa untuk dikongsikan. Tahap keyakinan maira bapak tinggi sejak2 masuk AMPAC

24.   Mizah- pendiam. Kalau dia cakap semua orang kena pasang telinga sebab cakap slow. MIzah kalau tulis thoughts dia panjang pastu end up tidak difahami. Peminta tegar Panda.mizah ni baik selalu tolong orang. Selalu tekan pasal manners

25.   Ida- ida ni seorang pendengar masalah yang baik. Kalau kita cakap sth dia tak akan pernah sampuk sampai kita habis cakap. Tak banyak cakap. Suka tolong orang. Tak berkira. Selalu support orang dari belakang.

26.   Fatin- Enfp breed. Shes my twinnie. Takut benda yang laju. Tak berkira. Selalu fikir positif. Aussie. Angan2 nak bukak bakery.

27.   Wani-  Seorang yang ayu sangat bersifat kewanitaan. Seorang yang tabah. Selalu gelabah dan cepat kalut. Jalan laju gila. A good supporter. Wani pun suka bob gak. Selalu rasa insecure dengan orang sekeliling. Bab make up serah jer dekat wani

28.   Iffah- pro addmath math. Pendengar masalah yang baik. Iffy seorang motivator yang sangat positif. Ada masalah cerita ja dekat dia. Pelupa dan disyaki akibat dia terjatuh dari tractor satu ketika dahulu. Tak banyak cakap dan selalu berlakon dengan aku.

29.   Syikin- unexpected. Kayo duh. Banyak rahsia dia tapi bila dia reveal mesti semua orang macam “wow”. Suka tolong orang. Yakin je bila tak mai sekolah.

30.   Najiha- just me

 22 to 29 thank you nerdies




Hurt

Sebabnya bila kita dah tak ada tempat untuk bersandar baru kita sedar Allah tu sebenarnya sandaran yang paling kukuh

‘ Sabarlah sebab sabar itu indah”
Cliché der..
Indah apa sabar? Aku cuma rasa sakit
Kenapa sakit?
Sebab aku tak kuat, tak qowiy macam yang lain
Entahlah, iman aku nipis macam tisu kot
Tapi tisu pun tak boleh pandang rendah. Even tisu pun boleh absorb air. LOL. Lame weh, lame

Ada hikmahnya yang kita tak Nampak
Ujian itu bukan melemahkan
Tapi aku tak faham kenapa manusia sekarang ni tak habis-habs nak puaskan hati manusia?
Nak result elok la..yada yada.The list goes on and on.Ceit
Amboi mengata.Hang pun sama  -.-

Mungkin benar ‘FASABRUN JAMIL’
Allah tu ada dengan orang-orang yang sabar
Bila jatuh, bila terjatuh. Jangan lama-lama dok kat bawah tu
Sebab perjalanan masih panjang
…………………………………………………………………………………………….
Aku tahu, kau qowiy, kau kuat, ada motivasi tinggi
Aku manusia bruh, siapa kata aku tak ada masa jatuh
Macam mana kau bangun
Kalau rasa berat sangat nak bangun tu, cer bangun pada satu waktu di mana semua orang tengah seronok dibuai mimpi
Bangun?
Qiamullail. Re-charge iman
Payah beb nak bangun malam
Kenapa nak beri alasan tak boleh bangun?
Kata nak bangun dari jatuh?
Padu bhai
Sampai bila nak static dekat tempat yang sama saja bila orang lain dok race nak masuk syurga?
Serious.
Kuatnya seseorang bukan kerana siapa dia
Tapi siapa Tuhannya
Hiduplah sebagai hamba yang taat. Tinggi mana pun kita ni, hebat mana pun kita, semua Allah punya

Last
Jangan biar SNS * baca Sosial Network Sites* kawal hidup kita
Kita manusia, kita hamba. Pilihlah siapa Tuhan kita
Dunia atau Pencipta Dunia? The choice is yours

Hakikatnya, semua datang dari Allah





Standing up

I must be honest. This hasn’t been what I wanted it to be. When I started this, I did it with one objective in mind; to grow. Instead, I have succumbed to what people expect of me. I started writing less and worrying more of what people perceive my writings as.

It’s been a while. I was just in the corner of my room, the dark empty corner I despise of. I struggled to grip what went through my head. I just felt empty inside. Of little worth. I felt weak. Helpless.

Expectations have been growing around me, pushing me into this downward spiral of negativity. Day in day out, my focus has been shifting. “A’s”, “achievements has been circulating my mind. I admit, my intentions haven’t been as pure as I preach for it to be.

I must practice what I preach. To look beyond this silly game of comparisons and allow myself to be who I am. I must grow beyond this single minded pursuit of achievements, and reinstate my principles of development regardless of the repercussions that may tag along. I must forget about trying to be "the best", because I never wanted to be. That wasn’t my drive, that wasn’t what made me who I am today. It was the perception and faith I held in my own efforts that kept me content, to know I realized every possible measure to grow, to learn and to make progress. To be “my best” was all I needed to be. I need to remind myself of this.

I realize that regardless of who I am, I am still growing. It’s okay for me to not feel okay. It’s okay to feel empty, to seek help, to have moments where I want to walk alone yet talk to those dear to me. Regardless of where I have been and what I have done, I realize I still need the help and support of those dear to me. The people around you have partly shaped you into who you are today, thus they will shape you into who you are tomorrow. Its human for our enthusiasm to fluctuate. It is also in human nature to rise above these personal emotional struggles and seek adjustments as we move forward.

Don’t get me wrong. I appreciate everything that has come my way. Alhamdulillah. I want you to know that I am struggling, and I appreciate every moment of it. Everybody struggles. Everybody faces hardships, most of which we are oblivious to. It doesn’t take much to open up and see these hardships that others endure, and to remind yourself that everybody needs to walk this rough road together. I feel more in touch with people and things around me. It’s in our deepest struggles that we re-evaluate our approach and open the doors that we’ve kept shut for so long. As I have often been reminded, Allah does not burden a soul beyond that it can bear (Baqarah; 286)


I’m not here to lament on my problems, because such things are often  over-dramatized. I’m here to state that I am not here to showcase the glories that my pasts have held, but this journey in entirety. Regardless of what people make of it, I am here to express myself, the hardships I face and the stones I’ve stumble upon. After all, how is one suppose to comprehend the sweetness of success if he/she does not endure the bitterness of failure?

Results


As children we were born into a life where we were told to do and not to do. We were told of what we could achieve, and what would stay as a dream in the background of our lives. Our limits we defined and we were told to follow them, and not bang into many walls along the way. As time proceeded, we banged into some of these walls, and we fell along the way. We propped ourselves up, and continued forward. We found out that some of these walls weren’t as high as they were pictured. We found out that expectations are just opinions. We found out, that the seemingly impossible is possible and that persistence and perseverance will have its day of glory and celebration. Dreams do come true, but only when we strive and work for them.

As SPM is getting near, a lot of things happened and perhaps one that may catch my interest are the trial result. I have often lived by a quote ‘Dare yourself to dream and dare yourself to fulfill it’. A dream is just a dream if we don’t work for them. I don’t want to be a just a dreamer though.

 My results were not really good indeed. I have only scored a few A+ and the rest were a plethora of A’s, A-‘s and the letters that come after that which aren’t so eye pleasing. My chemistry teacher, Teacher Salahiah is a very positive person indeed. Every single times we got a not really good result especially in Chemistry she often says to us ‘ Kamu jangan risau. Still got time lah sebelum SPM.Result jatuh ni mungkin sebab you slipped a few steps perhaps. Buat banyak latihan. InsyaAllah saya yakin kamu boleh dapat A+. Jangan down sangat. Jangan stress.’ Indeed she always spread positive vibes to us.  I am not really sure who will read this since I don’t publicize this page very well but for those who do, I hope this have made dent in your heart no matter what size it is.

Happiness is what we perceive. A couple A’s could have brought world’s joy to some or the great sorrows to others. What I am trying to say is results dont matter, your efforts do. You know how much you have done as we all aren’t paid equally for our efforts. Just give it your all, because, though life may not seem fair for all, it will be. We may not be paid today for our efforts yesterday, nor may we paid tomorrow, but one day we will. Just ensure your intentions are pure and your effort is second none. InsyaALLAH.

What do you want on life? How do you define success? Do you want the best possible results for an exam? Of course you would, but should that come neglecting  other skills, religions and your relationships with other people? My goal was never been to be the best. It has only been about being better. I hate when I am compared to people.We are all different, born and raised differently. Never you should compare yourself to other people. Results are that to be compared to yourself, to track where you have progressed, never to be a benchmark against other people’s abilities. Never underestimate people, never feel that you are better or worse. We are all different. We have different strengths and weaknesses.

What I am trying to get across here is not to strive for THE BEST . Just strive your best. Perhaps that way what’s best will come to you. Follow what you please at your own will, but in the end, be content with what you receive. All the best ahead.


Minuscule

its surreal


Howdy guys!

I don’t think it is too late wishing all of you Eidul Adha. Load of  homeworks, worksheets here and there burden me this holiday even it just only for a week. Well SPM is just around the corner. Everyday it keeps mingling around my head. Sure I didn’t manage to do all the homeworks-being a lazybum because of the ‘balik kampung’ on my maternal side celebrating Eidul Adha. Family gathering ,small kenduri-alike distracted me though.I really cant help myself from distracting!

Obviously my life when it comes to studies, is a partial wreck. Its only partial because I am still enjoying my life even SPM keeps dancing in front of me as I have it now but I cant seem to find any constant motivation to keep me glued on the chair. I am constantly driven by events outside the books. I guess I have to start getting rid of these distractions!

Then these things popped! It sure help :)

 We should realised the main reason for us being here/there in school was for education and yeah I put emphasis on that. But remember education is not just from reading and exams. Its about applicating what we learn into life as well as picking up important soft skills; communicating, interaction,etc. 
Its okay to make mistakes. Billionaires lose billions. Students drop grades. People forget. Its human. The challenge in life is not to never fail, but to rise in every failure. Just remember failure is just another stepping stone to success.

In the end Niat is the most important in whatever we do, for it sets the path we are to walk upon. For 1998’s we’re still got time to struggle! Break a leg guys!!  All the best head.

Lastly  “Allah did not guarantee studying 24/7 ensuring your success. Allah did not guarantee working 24/7 ensuring the wealth. But Allah guarantees whoever performs Solah he’ll succeed!